Tea-soaked fruit cake

Tsja, ik ben voor de engelse naam van deze cake gegaan: tea-soaked fruit cake. Want 'thee-geweekte-fruit-cake' vind ik niet heel lekker klinken. En dat is jammer, want deze cake is super lekker! Het is echt een van mijn favorieten. Is er een feestje bij ons in de familie, dan hoopt iedereen dat deze cake op tafel komt. En het recept is al vaak doorgegeven.

Waarom 'ie zo lekker is? Beetje fris, niet te zoet, en vol met thee :) What's not to like! Credits voor het recept gaan naar National Trust. Een goed doel in Engeland dat zich inzet voor het behoud van historische plekken en natuur. Het is echt leuk om hun parken, kastelen en landgoederen te bezoeken als je in Engeland bent. Maar goed, we dwalen af! Het National Trust recept voor Tea-soaked fruit cake. Wel met thee van In het Gras natuurlijk ;)

Ingrediënten

- 300 ml gekookt water
- 25 gram zwarte thee in theezakjes of filters  (ik gebruik Lady in Pink of Blue Grey)
- 500 gram gedroogd fruit, in stukjes gesneden
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 325 gram boter
- 250 gram basterdsuiker
- 3 gram koekkruiden
- beetje zout
- 5 eieren

Zo maak je de cake

1. Verwarm de over voor op 155 graden. Vet een springvorm (23 cm diameter) in.
2. Doe de thee in een papieren theefilter en leg de zakjes een grote kom. Voeg het kokend water toe. Doe daarna het gedroogde fruit erdoor. Roer goed door en laat staan tot het water koud is. Haal de theezakjes eruit en roer het mengels door. Tip: laat dit mengsel een nachtje staan. Dan wordt je cake nog lekkerder!
3. Doe het bakmeel, en de boter in een grote kom. Gebruik je vingers om de boter en de bloem goed door elkaar te wrijven. Het moet eruit gaan zien als broodkruimels. Let goed op dat de boter en bloem goed verdeeld zijn.
4. Voeg het suiker, de zout en de kruiden toe. Roer goed door. Voeg daarna het fruit en de eieren toe. Zit er nog thee in de kom van het fruit? Gooi dat er ook bij. Roer alles goed door. 
5. Giet het deeg in de springvorm en strijk glad. Stop de cake in de oven voor 1 uur. De cake is klaar als hij goed gerezen en goud kleurig is. Wil je zeker weten dat de cake gaar is? Stop een satéprikker in het midden van de cake. Hij is gaar als de prikker er schoon uitkomt. 
6. Laat de cake afkoelen en haal 'm daarna uit de vorm. Stop de cake in een luchtdichte doos, dan blijft hij een week goed. 

Eet smakelijk! En deel natuurlijk je ervaringen en foto's met ons.